top of page

חיוב האם במזונות ילדים

חגי צברי | ינואר 2017

מזונות מדין חיוב ומזונות מדין צדקה

 

הגמרא הבבלית במסכת כתובות (דף מט עמ' ב) מביאה את תקנת אושא בה נקבע כדלהלן: "אמר ריש לקיש משום רבי יהודה בר חנינא: באושא התקינו, שיהא אדם זן את בניו ואת בנותיו כשהן קטנים". בהלכה נקבע כי חיוב האב במזונות ילדיו עד גיל שש הינו חוב אבסולוטי, ומעל גיל שש החיוב הוא מדין צדקה.

 

ההבדל המהותי בין חיוב אבסולוטי לחיוב מדין צדקה הוא שחיוב אבסולוטי קיים ועומד בין אם יש לאב נכסים בין אם לאו, ובין אם יש לילדים נכסים משלהם ובין אם לאו. כלומר ייתכן מצב בו לאב אין נכסים ולילדים יש נכסים ועדיין יהיה האב חייב במזונות ילדיו.

לעומת זאת כאשר מדובר בחיוב מדין צדקה, חובו של האב מותנה בתנאים שונים, ביניהם מצבו הכלכלי של האב, מצבם הכלכלי של הילדים, האם לילד יש יכולת להתפרנס בעצמו, וכדו'.

 

יודגש כי חובת האב במזונות ילדיו על פי הדין העברי הינה אבסולוטית רק עד גיל שש. לאחר הגעת הילדים לגיל שש, נקבעה בהלכה תקנת חכמים, בה נאמר כי זוהי חובה מוסרית של האב לזון אותם עד גיל בגרות (12 לבנות, ו-13 לבנים), וכך גם נפסק בשולחן ערוך בחלק "אבן העזר" הלכות כתובות סימן ע"א, וזה לשונו:

"חייב אדם לזון בניו ובנותיו עד שיהיו בני שש, אפילו יש להם נכסים שנפלו להם מבית אבי אמם; ומשם ואילך, זנן כתקנת חכמים עד שיגדלו. ואם לא רצה, גוערין בו ומכלימין אותו ופוצרין בו. ואם לא רצה, מכריזין עליו בצבור ואומרים: פלוני אכזרי הוא ואינו רוצה לזון בניו, והרי הוא פחות מעוף טמא שהוא זן אפרוחיו; ואין כופין אותו לזונן. במה דברים אמורים, בשאינו אמוד, אבל אם היה אמוד שיש לו ממון הראוי ליתן צדקה המספקת להם, מוציאים ממנו בעל כרחו, משום צדקה, וזנין אותם עד שיגדלו" (ההדגשה אינה במקור – ח.צ.)

יש לציין כי בשנת תש"ד נערך כינוס של המועצה המורחבת של הרבנות הראשית, ובכינוס זה תוקנו מספר תקנות, אשר אחת מהן עסקה בנידון דידן, דהיינו חיוב האב במזונות ילדיו מגיל שש ואילך, שם נקבע כי חלה על האב החובה לזון את ילדיו הקטינים עד גיל 15. וזוהי לשון התקנה (תחוקה לישראל עפ"י התורה ח"ג עמ' 120): 

"אי לזאת קבענו את התקנה הכללית הזאת לכל ארץ ישראל, עשם שמאז ומעולם עד היום הזה היה כח בית דין של ישראל יפה לחייב את האב בחיוב משפטי גמור, ולכופו בממונו ובכל הכפיות האפשריות החוקיות, לפרנס את בניו ואת בנותיו עד הגיל של חמש-עשרה שנה". 

 

בין הנימוקים שעלו נאמר כי בגילאים אלו עליהם ללמוד ולהכשיר את עצמם לעבודה כלשהי, ומשכך אין להם איך להתפרנס ולכן חייב אביהם לזון אותם עד הגיל בו יוכלו להתפרנס מיגיע כפיהם.

 

תקנה זו אומצה בשתי ידיים ע"י בתי המשפט, אשר אף הגדילו עשות והרחיבו את היריעה כאשר פרשו את תכלית התקנה בהרחבת חיוב האב במזונות ילדיו כחיוב מלא ואבסולוטי עד גיל 15 ( ע"א 591/81 פורטוגז נ. פורטוגז, פד"י ל"ו (3) 449; ע"א 1375/93 אביטבול נ. אביטבול , פ"ד נ (1) 215; ועוד פס"ד שונים).

 

אולם היו הרבה שחלקו על קביעה זו וטענו כי אין בכוח התקנה לחייב את האב חיוב מלא ואבסולוטי, אלא כל מטרת התקנה היא להודיעך כוחו של בית הדין – כי יש בידיו הכוח לכפות על האב את מזונות ילדיו עד גיל 15 חרף העובדה כי המדובר בחיוב מוסרי גרידא – דהיינו חיוב האב הוא אך ורק מדין צדקה, ותו לא.

 

ואכן גדולי הפוסקים בדורנו – כגון: הרב עובדיה יוסף זצ"ל, הרב מרדכי אליהו זצ"ל, הרב יוסף שלום אלישיב זצ"ל, הרב שלמה גורן זצ"ל, ועוד גדולים נוספים – קבעו כי מקור חיוב האב במזונות הילדים אשר מעל גיל שש הוא מדין צדקה.

חיוב האם במזונות מדין צדקה

מאחר שהזכרנו לעיל כי חיוב האב במזונות ילדיו הקטינים עד גיל שש הינו חיוב מלא ואבסולוטי, אזי הדיון העיקרי בו אנו רוצים לדון הוא האם ניתן לחייב גם את האם במזונות מדין צדקה.

 

הרבה דיו נשפך על השאלה האם ניתן לחייב את האם במזונות ילדים, או לכל הפחות האם ניתן להתחשב בהכנסות האישה מעבודה או מכל מקור הכנסה אחר. ובמילים אחרות, האם ניתן לחייב את האישה בתשלום חלק מהצרכים ההכרחיים של ילדיה הקטינים, זאת כמובן במידה ויש לה את היכולת הכלכלית לעמוד בכך.

 

בתקופה האחרונה ניתן לראות כי שופטי ביהמ"ש לענייני משפחה, חלוקים בדעותיהם באשר לפרשנות של התקנה אשר הוזכרה לעיל. יודגש כי שני פסקי דין שניתנו בביהמ"ש העליון (בע"מ 5750/03 אוחנה נ' אוחנה תק-על 2005(2) 2560, וכן בע"מ 2433/04 צינובוי נ' צינובוי תק-על 2005(4) 41), לקחו בחשבון בהחלטתם על גובה המזונות שעל האב לשלם, גם את יכולתה הכלכלית של האם.

יש לציין כי הדיון בעניין זה אינו דיון חדש, ועוד בפס"ד של ביה"ד הרבני האזורי בחיפה משנת תשל"ט, (תיק 2490/תשל"ח, פד"ר י"א, עמ' 209), העיר אחד הדיינים, בין שאר דבריו כדלהלן: "האם מן הראוי שתמיד האב ישלם אף בזמן שהאם היא עתירת נכסים, או שמרוויחה היטב והוא חי לו ממשכורת מצומצמת? כדאי שחברינו, דייני ישראל, יתנו לב לזה, לנהוג כאביהם של יתומים חיים".

 

ברור וידוע כי עיקר הטענה והטרוניה באה מצד האבות אשר טוענים, במידת צדק כלשהי, לחוסר שוויון. זאת מאחר כי גם בשעה שהאם משתכרת יותר מן האב או יותר אמידה ממנו, דבר שבימינו אף שכיח, עדיין – לפי הדין העברי – חיוב מזונות הילדים מוטל על כתפי האב בלבד.

 

ר' יהונתן אייבישיץ זצ"ל, אשר חי במאה ה-17-18, ואשר היה מגדולי חכמי אשכנז, כתב את הדברים הבאים: "ונראה דודאי אם האשה עשירה כופין את האם לזון בניה דהא כופין על הצדקה ואין לך צדקה יותר מזה. וכופין אותה כמו שכופין על כל הצדקה". אמנם היו עוד גדולים שהצטרפו לעמדתו של ר' יהונתן אייבישיץ זצ"ל, אולם רבים המפרשים הקובעים כי למרות שנראה כי גם לאם יש חיוב לזון את ילדיה מדין צדקה, עדיין חובתו של האב – חרף העובדה שמקורה הוא מאותו דין צדקה – גדולה יותר מחובתה של האם, ומשכך חובתה של האם תיכנס לתוקף רק לאחר שחובתו של האב מוצתה ומומשה.

 

כיום ישנו מצב בלתי שוויוני בעליל, כאשר ברובם המכריע של המקרים המגיעים לפתחם של בתי המשפט ובתי הדין הרבני, התוצאה המתקבלת היא שעל האב לשלם דמי מזונות באופן שאינו יחסי לפער ההשתכרות בין האב לאם.

בימים אלה מונחות על שולחנם של שופטי ביהמ"ש העליון שני תיקי ערעור של גברים גרושים הטוענים לחוסר שוויון בעניין מזונות ילדים. יודגש כי חוסר השוויון ממשיך להיות מונצח על ידי בתי המשפט ובתי הדין הרבני, חרף העובדה כי ועדת שיפמן אשר הוקמה בשנת 2006 על מנת לבחון את נושא מזונות הילדים בצורה מקיפה, המליצה במסקנותיה כי החובה לכלכל את הילדים תהיה מוטלת על כתפיהם של שני ההורים – זאת ביחס ישיר ליכולתם הכלכלית ומשמורת הילדים. המלצות הוועדה לא הגיעו לידי חקיקה, זאת בשל התנגדות של ארגוני נשים שונים. אולם אולי עתה, כאשר הערעורים ידונו בפני הרכב מורחב של שופטי ביהמ"ש העליון, הגיע הזמן לשינוי המיוחל, וביהמ"ש ייתן את דעתו למסקנות וועדת שיפמן, וייתן את הפסיקה המיוחלת שכאשר קובעים את דמי מזונות הילדים, יש ליתן את הדעת למצבה הכלכלי של האישה וליכולת ההשתכרות שלה.

הדבר ברור וידוע כי כל אב יהודי מחויב במזונות ילדיו הקטינים, זאת על פי החוק לתיקון דיני משפחה (מזונות), התשי"ט-1959, ובהתאם לדין העברי. חיוב האב בצרכיהם של ילדיו הקטני קטנים (דהיינו עד גיל שש) הינו אבסולוטי וזוהי גם פסיקת בית המשפט העליון, וזוהי גם עמדת המשפט העברי. 

 

במאמר זה ברצוננו לברר עד היכן מגיעה חבותו של האב לזון את ילדיו הקטינים, והאם החיוב הוא בלעדי לאב, או שמא ניתן לחייב גם את אם הילדים לזון את ילדיה הקטינים.

bottom of page